Bel Fıtığı (Lumbal Disk Hernisi)

TAKİP ET

Omurganın bel kısmı omurlar ve diskten oluşur. Bu bölge vücudun en fazla ağırlık taşıyan yeridir. Bel fıtığı, diskte yırtık oluşması ve diskin omurilik kanalına doğru girerek sinirlere ve omuriliğe baskı yapması ile oluşan bir rahatsızlıktır.

Omurganın bel kısmı omurlar ve diskten oluşur. Bu bölge vücudun en fazla ağırlık taşıyan yeridir. Bel fıtığı, diskte yırtık oluşması ve diskin omurilik kanalına doğru girerek sinirlere ve omuriliğe baskı yapması ile oluşan bir rahatsızlıktır.

Bel Fıtığının Nedenleri Nelerdir?

Bel fıtığına neyin neden olduğunu tam olarak bilinmemektedir. Hemen hemen her yaşta ortaya çıkabilen bu rahatsızlık, diskin zayıflaması sonucu oluşur. Diskin dışında yer alan halka zayıflar veya yırtılır bu da bel fıtığı nedeni olur. Disk halkasının zayıflamasına neden olan faktörler;

Yaşlanma,

Aşırı kilo

Ağır yük kaldırma şeklindedir.

Bel Fıtığının Belirtileri Nelerdir?

Bel fıtığı genellikle kalça, bacak ve ayaklarda oluşan ağrı ile başlar. Bel fıtığının,

Bacak ve ayaklarda karıncalanma oluşması ve uyuşması

Kasların güçsüz olması

Hareketlerde zorlanma yaşanması

Bel ağrısı

Bacaklarda oluşan ağrılar

İdrar tutamama

Çabuk yorulma gibi belirtileri vardır.

Bel fıtığı belirtilerinin çoğuna sahipseniz doktora görünmenizde fayda olacaktır.

Diz Artroskopisi Bel Fıtığı ve Vertigo Nedir?

Bu yazı dizimizde diz artroskopisini bel fıtığını ve vertigoyu yazacağız. İlk olarak diz artroskopisinden başlayalım.

Diz Artroskopisi Nedir?

Kapalı diz ameliyatı olarak da bilinen diz artroskopisi dizdeki çeşitli rahatsızlıkların tedavisinde kullanılan bir yöntemdir. Etkili bir yöntem olması sebebiyle çokça tercih edilen bir tedavi çeşididir. Diz antroskopisinin avantajları;

Diz ekleminde tanımlanamayan rahatsızlıklar için detaylı inceleme koşulları sağlar.

Yaralar ve atılan dikişler küçüktür, hızlı iyileşir.

Diz ekleminin doğal yapısı korunarak dokulara zarar verilmez.

Diz ekleminin her yerine ulaşarak eksiksiz bir tedavi sunar.

Hissedilen ağrı ve acılar azdır.

Enfeksiyon riski diğer cerrahi tedavi yöntemlerine göre daha azdır.

Diz Artroskopisi Neden Uygulanır?

Diz artroskopisinin, amacı diz eklemindeki sakatlık, yaralanma ve hastalıkları etkili bir yöntemle yok etmektir. Ameliyatta olumsuz bir durumla karşı karşıya kalma olasılığı daha azdır bu yönüyle diz eklem rahatsızlıklarında sık tercih edilir.

Diz Artroskopisi Niçin Gereklidir?

Diz artroskopisi, dizdeki kireçlenmede, kıkırdaktaki hasarlarda, çapraz bağ dokularındaki yırtılmalarda, menisküs hasarlarında (dizdeki kıkırdak dokularının arasında olan diz eklem dokusu) tedavi amaçlı kullanılır.

Diz Artroskopisi Hangi Durumlarda Uygulanır?

Diz antroskopisini kullanım alanları;

Menisküslerdeki yırtılmalar,

Çapraz bağları yırtılması,

Kıkırdak nakli,

Eklem dokularının hasar görmesi durumunda kıkırdakların törpülenmesi,

Bağların esnetilmesi şeklindedir.

Diz artroskopisi, iyileşme süreci konforlu ve hızlı olan bir tedavi yöntemidir. Ağrı ve acının az hissedilmesi de hastaların memnuniyetini arttıran bir özelliktir.

Vertigo (Baş Dönmesi) Nedir?

Kişinin veya gördüklerinin döndüğünü hissetmesine neden olan vertigo bir hastalıktır. Her baş dönmesi vertigodur denilemez. Vertigoda ataklar belli belirsiz olabilir ve kişinin yaşam kalitesini düşürecek derecede olabilir.

Vertigo Tanısı Nasıl Konur?

Vertigoda kişi döndüğünü veya gördüğü şeylerim döndüğünü hisseder. Tanı yapılırken hastaya hissettiği duyguyu tarif etmesi istenir. Vertigonun altında yatan nedeni araştırmak için de merkezi sinir sistemi ve iç kulak ile ilgili bazı testler yapılır. Gerekirse doppler ultrason, beyin tomografisi, MR gibi yöntemler de uygulanabilir.

Vertigo Nedenleri Nelerdir? Nasıl Oluşur?

Vertigo hastalığına başlıca merkezi sinir sistemi ve iç kulak rahatsızlıkları neden olur. İç kulaktan kaynaklı olan baş dönmesi durumunda bilinç kaybı yaşanmaz. Baş dönmesi ve denge problemleri olan bireyde bu durumlara ek olarak bilinç kaybı ve göz kararması yaşanıyorsa nörolojik veya metabolik durumlar vardır. Beyin damar hastalıkları gibi pek çok hastalık baş dönmesine neden olur.

Vertigo Belirtileri Nelerdir?

Vertigonun belirtilerinden biri kişi kendisinin veya çevresinin döndüğünü hissetmesidir. Bu belirtiye ek olarak kusma, bulantı , normal olmayan göz hareketleri ve terleme de vertigo belirtileridir.