Çiftçiler ihracat kotasının kalkmasını istiyor

TAKİP ET

Karacabey Ziraat Odası Başkanı Erhan Erdem, salçalık domateste uygulanmak istenen ihracat kotasının acilen kaldırılması gerektiğini, aksi halde Ankara'ya yürüyerek seslerini duyuracaklarını belirtti.

Karacabey Ziraat Odası Başkanı Erhan Erdem, salçalık domateste uygulanmak istenen ihracat kotasının acilen kaldırılması gerektiğini vurgulayarak, aksi takdirde Ankara'ya yürüyerek seslerini duyuracaklarını açıkladı. Başkan Erdem, domates salçasına uygulanan kotanın kalkmaması durumunda, sanayici ve çiftçiyi olumsuz bir durumun beklediğini dile getirdi.

Erhan Erdem, Sanayiciler, geçen yıldan ürettiği ürünü değerlendirmek istiyorlar ve ellerindeki stoku eritemedikleri takdirde, yeni çıkacak domatese olan talebin azalacağını ifade ediyorlar. İhracat kapılarının açılması, sanayicilerimize döviz girişi sağlayacak ve nakit akışında hiçbir problem yaşanmayacaktır. Aynı zamanda çiftçilerimize de ekonomik anlamda katkı sağlayacaktır. Tarımdaki maliyetlerin geçen yıllara göre 2,5-3 kat arttığını ve şu anda mazot, gübre ve işçilik maliyetlerine uygulanan zamların bir kez daha artmasıyla çiftçilerin zor durumda olduğunu belirtmek isterim şeklinde konuştu.

Başkan Erdem, Tarım ve Ticaret Bakanlığı'nın acilen sanayici ve çiftçi temsilcileriyle diyalog kurması gerektiğini vurgulayarak, bu krizden en kısa sürede çiftçi ve sanayicileri kurtarması gerektiğini ifade etti. Aksi takdirde çiftçilerle birlikte Ankara'ya kadar yürümeyi düşündüklerini açıkladı.

Türkiye tarihinde görülmemiş bir domates ekimi gerçekleştiğini belirten Erdem, bilinenin 450-500 bin dekar civarında olduğunu ve 3,5-4 milyon ton rekolte beklediğini dile getirdi. Verilen bu rakamların bakanlıklar tarafından incelenmesi gerektiğini söyleyen Erdem, kotanın son tarihi olan 31 Temmuz'dan önce kaldırılması ve kotaya tarih verilmemesi gerektiğini savundu. Doğru kararın verilmesinin, çiftçi ve sanayiciyi küstürmeyeceğini ve istikrarlı ekimlerin her yıl devam edeceğini vurguladı. Sonuç olarak, istikrarın ülke adına önemli olduğunu belirtti.