Gümüşhane'nin Tarihi Hazinesi: Santa Harabeleri, Doğa ve Tarih Tutkunlarını Büyülüyor

TAKİP ET

Gümüşhane'nin Tarihi ve Doğal Hazinelerinden Birinci Elde Keşfedin: Santa Harabeleri

Doğu Karadeniz'in muhteşem güzelliklerine sahip olan Gümüşhane, "Vadideki Cennet" olarak adlandırılan Santa Harabeleri ile ziyaretçilerini büyülemeye devam ediyor. Yüzlerce yıllık taş binaları, kiliseleri, çeşmeleri ve eşsiz doğasıyla adeta zaman yolculuğuna çıkaran bu bölge, tarih ve doğa tutkunlarının vazgeçilmez adresi haline gelmiş durumda.

Merkeze bağlı Dumanlı Köyü sınırları içerisinde bulunan ve 17. yüzyılda Rumlar tarafından kurulan Santa Harabeleri, 7 mahalleden oluşuyor. Her mahallesinde dönemin özelliklerini yansıtan tek ve iki katlı evler, kiliseler, okullar, şelaleler ve çeşmeler barındırarak, o döneme ait sivil mimari özelliklerini gözler önüne seriyor.

Arkeolojik ve doğal sit alanı olarak ilan edilen Santa Harabeleri, tarihi ihtişamı ve doğal güzellikleriyle ziyaretçilere enfes manzaralar sunuyor. Son dönemde bölgedeki Arap turistlerin de ilgi odağı haline gelen bu bölge, Binatlı, Terzili, Zurnacili, Piştovlu, İşhanlı, Çinganli ve Çakallı mahallelerinden oluşuyor.

Santa Harabeleri, iki sıradağın arasında dar ve derin bir vadide yer alıyor ve önemli bir değeri koruma altına alıyor. Tarihi eserler açısından oldukça zengin olan bu bölgede, bazı mahallelerinde kiremit fabrikaları ve kireç ocakları da bulunuyor.

Santa Harabeleri, sadece yerli değil yabancı turistlerin de ilgisini çekiyor. Ziyaretçiler, Sakız ağaçlarıyla süslü doğası, tarihi yapıları, köprüleri ve daha pek çok görülmeye değer detayıyla büyüleniyor. Özellikle bölgeye kamp yapmaya gelen Gümüşhane Dağcılık, Doğa Sporları ve Gençlik Derneği üyeleri, mahalleleri doğa yürüyüşüyle keşfederken, bölgeye gelen sporcuların sayısı her geçen yıl artıyor.

Eğer siz de doğal güzellikleri ve tarihi atmosferi bir arada yaşamak istiyorsanız, Gümüşhane'nin "Vadideki Cennet"i Santa Harabeleri'ni keşfetmek için şimdi bir adım atın!