Holokost Nedir, Holokost'ta Ne oldu ? Holokost meselesi nedir?
Holokost Nedir, Holokost'ta Ne oldu ? Holokost meselesi nedir? Holokost, insanlık tarihinin en büyük trajedilerinden biridir. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın "Biz Holokost cenderesinden geçmedik." sözleri sonrasında, 6 milyon insanın hayatını kaybettiği bu karanlık dönem bir kez daha gündemimizde.
Holokost, insanlık tarihinin en büyük trajedilerinden biridir. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın "Biz Holokost cenderesinden geçmedik." sözleri sonrasında, 6 milyon insanın hayatını kaybettiği bu karanlık dönem bir kez daha gündemimizde.
Holokost terimi, İbranice "olah" kelimesinin Yunanca çevirisinden türetilmiştir ve II. Dünya Savaşı sırasında Nazi Almanyası tarafından yürütülen soykırımı ifade eder, özellikle de Yahudi halkına karşı sistematik bir şekilde gerçekleştirilmiştir.
Holokost, Adolf Hitler liderliğindeki Nazi rejiminin, Heinrich Himmler'in SS güçleri aracılığıyla işgal edilen bölgelerde Yahudi nüfusunu hedef alarak gerçekleştirdiği kitlesel bir soykırımdır. Bu trajik olayda, tahminen 6 milyon Yahudi yaşamını yitirmiştir.
Soykırım süreci, Yahudi bireylerin sivil haklarının ellerinden alınmasıyla başlamış, Nürnberg Yasaları gibi yasal düzenlemelerle somutlaşmıştır. Toplama kampları ve gettolar, Yahudilerin kitlesel olarak toplandığı ve zorla çalıştırıldığı yerler olmuştur.
Nazi rejimi, paramiliter gruplar aracılığıyla Yahudileri ve diğer politik muhalifleri toplu halde öldürmüş, bu soykırımın lojistiğine destek vermiş ve Almanya'yı bir Soykırım Devleti'ne dönüştürmüştür. Holokost, 27 Ocak tarihinde Auschwitz toplama kampının müttefik kuvvetler tarafından kurtarılmasının anısına birçok ülkede Holokost Anma Günü olarak kabul edilmektedir. BM Genel Kurulu, 27 Ocak'ı Uluslararası Holokost Anma Günü olarak ilan etmiştir.
Holokost, tarih boyunca yaşanan en karanlık olaylardan biridir ve yaşanan insanlık dramı unutulmamalıdır.