Kureyş Sûresi Okunuşu

TAKİP ET

Kureyş Sûresi Okunuşu

 

Kureyş sûresi Peygamberimizin bağlı olduğu kabileden ismini alır. Yüce Allah'ın Peygamberimizle aracılığı ile İslam coğrafyasına indirdiği Kur'an-ı Kerim içerisinde 106.sûre olarak bilinir. Toplamda 4 ayetten oluşur. Kısa sûrreler arasında anılır. Namazlarda okunmaktadır. Kısa oluşu her an rahatlıkla okunabilmesi ve ezberlenebilmesini kolaylaştırır. Türkçe karşılığını akılda tutmakta kolay hale gelir.

 

Kureyş kabilesi Mekke'de en güçlü Arap kabileleri arasında yer alır. Fil sûrresi içerisinde geçen Ebrehenin ordularınını Kabeyi yıkmak için harekete geçtiği fil vakasında Ebabil kuşlarının kabeyi koruduğu biliniyor. Beş vakit namaz içinde rahatlıkla okunabilir. Okunması oldukça faziletlidir. Mekke döneminde indirilmiştir.

 

Kureyş Sûresinin Önemi Nedir?

 

Kureyş suresinin başlangıcında Peygamberimizin de tabi olduğu Kureyş kabilesinden adını alır. Halk arasında “Liilafi Kureyş” olarak anılır. Mekke'de bulunan fazileti yüksek kabilenin Allah için gösterdiği çaba sonrasında Allah'ın onlara kazandıracakları mükafatın hatırlatılması amacıyla indirildiği söyleniyor.

 

Kureyş Sûresinin Fazileti Nedir?

 

Kureyş sûresi Mekke dönemindeyken Tin sûrresi sonrası Karia sûrresi öncesinde indirilmiştir. Kureyş sûrresinin fazileti düzenli olarak okuyan kişinin güzel ahlaka yavaş yavaş erişebileceği, yediği yiyeceklerin bereketli olacağı, hastalıklardan daha da korunaklı hale geleceği ve unutkanlığının yavaş yavaş gideceğini delalet ediliyor.

 

Kureyş Sûresinin Türkçe Okunuşu:

 

Rivayete göre Cuma günü okunduğunda Kureyş sûrresi mükafatı ile rüyada Peygamberimizi görebileceğine inanılıyor.

 

Kureyş suresinin Türkçe okunuşu:

 

Bismillâhi’r-Rahmâni’r-Rahîm.

 

1.Li îlâfi kurayş.

 

2.Îlâfihim rihleteşşitâi vessayf.

 

3.Felya’budû Rabbe hâzelbeyt.

 

4.Ellezî etamehum min cû’in ve âmenehum min havf.

 

 

 

Kureyş Sûresinin Türkçe Meali:

 

Kureyş suresinin Türkçe meali:

 

Rahmân ve Rahîm (olan) Allah'ın adıyla.

 

1. Kureyş'e kolaylaştırıldığı,

 

2. Evet, kış ve yaz seyahatleri onlara kolaylaştırıldığı için,

 

3. Onlar, şu evin Rabbine kulluk etsinler,ki,

 

4. Kendilerini açlıktan doyuran ve her çeşit korkudan emin kıldı.