Kurtuluş Savaşı'nda Adana Cephesi'nin açılmasında gayret ve emeği o...
Adana Valisi Yavuz Selim Köşger ve yanındaki heyet Sehlikoğlu Hasan Efendi'nin İstiklal Madalyası, Kurtuluş Savaşı'nda kullandığı silah ve kurşunlarının ve tarihi belgelerin ve milli kahramanların fotoğraflarının bulunduğu Milli Mücadele bölümünde incelemelerde bulundu
Kurtuluş Savaşı'nda Adana Cephesi'nin açılmasında gayret ve emeği olan Kozanlı İstiklal Madalyalı Sehlikoğlu Hasan Efendi'nin iki torunu Cemal Selekoğlu ve Kemal Sehlikoğlu kardeşlerin şahsi girişimleriyle müze haline getirilen ve Kozan'ın Çukurköprü mevkiinde bulunan tarihi yapıları Adana Valisi Yavuz Selim Köşger, Kozan Kaymakamı Bahattin Alp Arslanköylü ve Kozan Belediye Başkanı Mustafa Atlı ziyaret etti.
Adana Valisi Yavuz Selim Köşger ve yanındaki heyet Sehlikoğlu Hasan Efendi'nin İstiklal Madalyası, Kurtuluş Savaşı'nda kullandığı silah ve kurşunlarının ve tarihi belgelerin ve milli kahramanların fotoğraflarının bulunduğu Milli Mücadele bölümünde incelemelerde bulundu. Ardından Sabancı ailesinin 1940'lı yıllarda pamuk satın aldığı tarihi kantarın, eski tarım aletleri ve 1950 model bir traktörün sergilendiği Tarım Müzesi Bölümü gezdi. Bosnalı Salih Efendi'nin 1920 yılına ait Boşnak Çalgısının ve yüzlerce tarihi eserin bulunduğu Kültür ve Yaşam Müzesi Bölümünün ardından Birinci Dünya Savaşı, 1916 yılı Mekke ve Medine fotoğrafları, Mustafa Kemal Paşa'nın Adana ziyaretleri ile ilgili ilk defa yayınlanmış olan tarihi fotoğraflardan oluşan sergi salonunu gezerek incelemelerde bulundu.
Çukurova bölgesinde bir ilki başararak, güzel bir doğanın içindeki tarihi yapıları yıllarca koruyup, restorasyon çalışmalarını yaptıktan sonra müze haline dönüştüren iki kardeşi tebrik eden Yavuz Selim Köşger, müzenin kıymetli ve bölge için önemli olduğunu söyledi.
Müzeyi Kozan'a ve Adana'ya kazandıran Kemal Sehlikoğlu şu açıklamaları yaptı:
Müzemizi ziyaret ederek bizleri onurlandıran Sayın Adana Valimize, Kozan Kaymakamız ve Belediye Başkanımıza çok teşekkür ediyoruz. Çok heyecanlıyız. Milli ve kültürel bir görevi yerine getirdiğimiz için mutluyuz. Tek amacımız gelecek nesillere hatırları aktarmaktır. Dedemiz Sehlikoğlu Hasan Efendi milli bir kahramandır. Yol ve kader arkadaşları olan Kurtoğlu Hulusi Efendi ve Topaloğlu Halil Efendi ile tarihimiz açısından önemli bir vazifeyi yerine getirmişlerdir. Kurtuluş Savaşı başladığı sırada Sivas'ta bulunan Mustafa Kemal Paşa'ya sunulacak olan Kozan ve çevresindeki Fransız ve Ermeni işgal ve zulmünü anlatacak raporları hazırlamıştır. Karaisalı bölgesinde Milli Mücadele'nin ilk adımlarını atan, Feke, Saimbeyli, Kozan ve Osmaniye'nin kurtuluşunda büyük bir mücadele veren Sehlikoğlu Hasan Efendi'nin yanı sıra birçok kahramanın hatıralarını ve kültürel değerlerimizi yaşatmak bizim bir ayrı bir gururdur.
Adana Valisi Yavuz Selim Köşger'e müzede sergilen belgeler hakkında bilgi veren Araştırmacı Yazar Yusuf Delikoca, Kurtuluş Savaşı'nda yaşanan kahramanlıkların öyküsü bu müzede yaşamaktadır diyerek şu açıklamalarda bulundu:
Milli Mücadele günlerinde iaşe, silah ve cephane merkezi olarak kullanılarak tarihi bir vazife gören, Osmanlı Arşiv Kayıtlarına göre 500 yıldan fazla bir geçmişe sahip Sehlikoğlu çiftliğinin müze yapılması gelecek nesillere bırakılacak en büyük armağandır. Hasan Efendi, vatan topraklarının işgalinin ardından başlayan Ermeni ve Fransız zulmüne karşı milli mücadelenin başlamasıyla silahına sarılmış, Sivas'ta bulunan Mustafa Kemal Paşa ile irtibata geçen bir kahramanlardan biridir. Sehlikoğlu Hasan Efendi başta olmak üzere Saim Bey, Tufan Bey, Sinan Bey ve daha birçok kahramanın hatıraları bu müzede yaşamaktadır.