Mide Küçültme Ameliyatı

TAKİP ET

Mide hacminin küçültülerek kişinin daha az yemek ile doyma hissini arttıran operasyona mide küçültme ameliyatı denir. Mide küçültme ile kişinin, tüketebileceği yiyecekler azalır ve daha az besin tüketir.

Mide hacminin küçültülerek kişinin daha az yemek ile doyma hissini arttıran operasyona mide küçültme ameliyatı denir. Mide küçültme ile kişinin, tüketebileceği yiyecekler azalır ve daha az besin tüketir.

Mide Küçültme Ameliyatı Nasıl Yapılır? Kimler İçin Uygundur?

Mide küçültme operasyonunda midenin büyük bir bölümü alınarak mide hacmi küçültülür. Bu sayede kişi az gıda tüketerek doyma hissine ulaşır. İşleme mide ve yemek borusunun birleştiği bölgeden başlanır ve buradan on iki parmak bağırsağına kadar mide dokusu çıkarılarak hacim küçültülmüş olur.

Normalden çok fazla olan kilosunu birçok yöntem denemesine rağmen veremeyen kişiler mide küçültme ameliyatı olur. Mide küçültme, vücut kitle indeksi %40’tan fazla olan ve vücut kitle endeksi %30 olup hipertansiyon, diyabet ve astım gibi hastalıkları olan kişilere uygulanır.

Mide Küçültme Hangi Yaşlarda Uygulanabilir?

Fiziksel ve ruhsal sağlığı yerinde olan, vücut kitle indeksi 35 birimin üzerinde olan ve en az 18 yaşında olan kişilere mide küçültme ameliyatı yapılabilir. Mide küçültme 65 yaşından sonra tavsiye edilmez.

Meme Büyütme Nedir?

Meme büyütme ameliyatı, memelerin hacmini önceki durumundan daha çok arttırmak için yapılan cerrahi bir operasyondur.

Augmentasyon plastisi olarak da bilinen bu işlemde meme implantları, meme dokusunun ya da göğüs kaslarının altına yerleştirilerek hacim arttırılır.

Meme Büyütme Ameliyatı Hangi Amaçlarla Yapılır?

Memelerin büyütülmesi ameliyatı birçok sebep dolayısıyla yapılabilir. Örneğin; memelerin aynı büyüklükte olmaması, normalden çok daha küçük memelere sahip olmak veya doğuştan meme dokusunun olmaması.

Bu gibi sebepler kadınlarda özgüven problemi oluşturabilir. Bu da kişiyi meme büyütme ameliyatına iter.

Meme Büyütme Estetiği Kimler İçin Uygundur?

Meme büyütme ameliyatı; 18 yaşından büyük kadınlar için uygun bir ameliyat türüdür. Fakat bu şartı sağlıyor olsa da memelerin büyütülmesi ameliyatının geçici ya da uzun süreli uygun olmadığı bazı kişiler vardır. Bu kişiler:

Emziren kadınlar,

Gebe olan kadınlar

Sık kilo alıp veren kadınlar.

Rahim Kanseri Nedir? Nasıl Oluşur?

Rahim kanserine yakalanan kişiler 2 sebeple yakalanmış olabilir. Bu sebepler;

    Uterustaki kötü huylu tümörlerle gelen rahmin iç yüzeyinde oluşan endometrium kanseri,

    Rahim ağzı hücrelerinde meydana gelen serviks de denilen rahim ağzı kanseridir.

Rahim kanseri %98 oranında HPV enfeksiyonundan dolayı  oluşur.

Adet döngüsü dışında rahim kanaması, rahim kanserinin en net belirtisidir. Rahim kanserinde ayrıca, vajinal akıntı ve kasık bölgesinde karın ağrısı gibi belirtiler yaşanır.

Rahim Kanseri Kimlerde Görülür?

Rahim kanserinin kesinleşmiş net bir tanısı henüz yok. Fakat bazı nedenler rahim kanserinin oluşmasına neden olarak olabilir. Rahim kanserine sebep olabilecek durumlar; çok fazla doğum yapmak, kişideki C ve A vitamini eksikliği, sigara içmek, cinsel ilişkiye 20 yaşından önce başlamak,genital bölge enfeksiyonunu sıklıkla yaşamak gibi nedenler rahim kanserini tetikleyen durumlardır.

Rahim Kanseri Taraması Nasıl Yapılır?

Rahim kanseri taraması PAP SMEAR testi ile yapılır. Testin yapılması için en uygun zaman adetten ortalama 10-15 gün sonrasıdır. Bu testte önce rahim ağzının görülebilmesi için, vajinaya bir cihaz yerleştirilir. Daha sonra küçük bir fırça rahim ağzına sürülür. Rahim ağzındaki hücre örnekleri toplanır ve kontrol edilir.

Test taramasından sonra doktor tarafından Kolposkopi cihazı ile rahim ağzı en az 6 en fazla 40 kat olacak şekilde görüntülenir. Kolposkopi cihazı ile görüntü alınırken şüpheli bir durum oluşursa biyopsi de yapılabilmektedir.

30 yaşından küçük kadınlar yılda 1 kere mutlaka Smear testi yaptırmalıdır.

30 yaşından büyük kadınlar ise rahim kanseri erken teşhisi için negatif çıksa bile 3 kere üst üste test uygulamalı ve 2 yılda bir Smear testi tekrarı yapmalıdır.