Sadi Başer Depremi Önceden Tespit Cihazı Geliştiriyor
Denizli'de kurduğu atölyesinde elektronik parçalarla çeşitli cihazlar geliştiren mucit Şadi Başer, deprem ön tanıma cihazı geliştirerek yaşanacak depremleri önceden bildiğini iddia etti. Başer, cihazın Türkiye'de belli bölgelere yerleştirilip vatandaşların depremlerden önce uyarılarak can kayıplarının önüne geçilebileceğini ileri sürdü.
İlkokul mezunu olan, kendini elektrik ve elektronik konusunda geliştiren Şadi Başer, bir odasını atölyeye dönüştürdüğü evinde daha önce atık elektronik cihazlardan çorba karıştırıcısı, kahve makinesi gibi aletler yapmıştı. Geliştirdiği yazılımla çeşitli cihazlar yapan Başer, elektronik devreler ve mikroçipler kullanarak doğalgaz tasarruf cihazı icat etmiş, otomobillerde yakıt tasarrufu sağlayan sistem geliştirerek suyla çalışan cihazla yakıtta yüzde 40'a varan tasarruf sağladığını da iddia etmişti.
FACEBOOK 'DA 40BİN TAKİPÇİSİ VAR
Yakın bir zamanda ismini duyuran ve Facebook profilinde deprem öncesi verileri ve analizlerini yayımlayan Başer'e inan binlerce takipçisi var ve günden güne katlanarak büyüyor.
Titreşim sinyalleri ile belirliyor
Kahramanmaraş merkezli yıkıcı depremlerin ardından deprem için araştırmalarına yönelen Başer, mini hertz frekanslarının depremi önceden öngörebileceğinden hareketle küçük dalga boyuna sahip yeraltından gelen titreşim sinyallerini incelemeye başladı. Sensörünü kendi geliştirdiği cihazla 1000'in üzerinde depremi önceden tespit ettiğini söyleyen Başer, bu cihazın Türkiye'de belli mesafelerde yerleştirilip depremlerde yaşanan can kayıplarının önüne geçilebileceğini iddia ediyor.
Yarım saat önce uyarıyor
Deprem ön tanıma cihazı ile hayatların kurtulacağını öne süren Başer, "Bütün depremleri kesinlikle biliyoruz. Binin üzerinde kaydım var. Geliştirdiğim deprem ön tanıma cihazı, deprem olmadan yarım saat öncesinde uyarı veriyor. Depremin cihaza yakınlığına göre de büyüklüğünü öngörmek mümkün. Tek cihaz olduğu için konum belirtemiyoruz. Bu cihazdan Türkiye'nin her tarafına belli mesafelerde yerleştirilip, bilgisayar ağı ile haberleşme sağlandığında hangi bölgede, kaç şiddetinde deprem olacağını yarım saat önceden tespit edip, ilgili kurumlara iletebiliriz. Şu an maksimum 650 kilometre uzaktaki depremleri tespit edebiliyoruz.
Osmaniye'deki, Kahramanmaraş'taki, Hatay'daki depremleri buradan görebiliyorum. Göksun'daki 5,3 büyüklüğündeki depremi önceden cihazla tespit etme imkanım oldu. Önceki gün Girit adasındaki 4,1 büyüklüğündeki depremi yarım saat öncesinden tespit ettim. Bu cihazın en basitinden İstanbul'da 4-5 bölgeye yerleştirilmesi, insanların depremde kendini emniyete almasını sağlar" diye konuştu.
Konya ve Marmaris Depremlerini önceden bilen Başer Devlet yetkililerinin cihazının geliştirilmesi ve yaygınlaştırılması için destek bekliyor.