Şanlıurfa Karahantepe Kazılarında Heykelleşmiş Tarih: 12 Bin Yıllık İnsan Figürü Ortaya Çıktı
Şanlıurfa'nın tarih kokan topraklarından bir kez daha tarih fışkırdı. Geçmişi 12 bin yıl öncesine dayandığı tahmin edilen Karahantepe'deki kazı çalışmalarında arkeologlar, büyülü bir keşfe imza attı. Taş Tepeler içerisinde yer alan ve Göbeklitepe ile aynı dönemlere tarihlenen Karahantepe'deki kazılarda ortaya çıkan insan heykeli, bölgenin zengin tarihine ışık tutacak nitelikte. Once again, history has sprung from the ancient soils of Şanlıurfa.
Heykelin taş yüzeyinde detaylar adeta zamanın donmuş izlerini taşıyor. Heykelin yan tarafında ise bir akbaba figürü ve tabaklar yer alıyor. Karahantepe ve Göbeklitepe Kazı Başkanı Prof. Dr. Necmi Karul, heykelin oturur pozisyonda olduğunu ve tam boyutunun 2 metre 30 santimetre olduğunu ifade etti. Ancak heykelin ayak kısmı hâlâ toprak altında ve tam olarak açığa çıkarılmış değil. Heykelin, insan boyutundan biraz daha büyük olduğunu belirten Karul, ön yüzünde kaburgaların göründüğünü, yan cephede ise ellerin kabartmayla şekillendirilmiş olduğunu açıkladı. Heykelin elleri ön tarafa, belinin altından fallusu tutar pozisyonda tasvir edildiğini dile getiren Karul, bu buluntuların yapının anlamını değiştirdiğini gösterdiğini ifade etti.
Kazı çalışmaları, büyük bir titizlikle yürütülüyor. Uzman ekipler, iğne ile kuyu kazarmışçasına dikkatlice çalışmalarını sürdürüyor. Heykelin kırılma işlemi bilinçli olarak gerçekleştirilmiş ve parçaları alanın farklı yerlerine dağılmış. Bu durum, arkeologların heykeli özgün konumunda bulma fırsatını veriyor. Kazılardan çıkan tüm parçalar bir araya getirilerek heykelin tümlenmesi sağlanacak.
Karahantepe'deki bu önemli keşif, bölgenin zengin tarihini daha da derinlemesine anlamamıza katkı sağlayacak gibi görünüyor.
Taş Tepeler içerisinde yer alan ve Göbeklitepe ile aynı dönemlerde yapıldığı tahmin edilen Karahantepe’deki kaz çalışmalarında bir insan heykeli bulundu. Açığa çıkarılan kısımları 2 metre 30 santimetre uzunluğunda olan heykelin yan tarafında ise bir akbaba ve tabakların olduğu gözlendi. Heykelin oturur vaziyette olduğunu ve ayak kısımlarının halen toprak altından çıkartılmadığını belirten Karahantepe ve Göbeklitepe Kazı Başkanı Prof. Dr. Necmi Karul, yapıdaki nihai tablonun gelecek yıl yapılacak kazılarla ortaya çıkacağını belirtti.
Heykele gömülmeden önce kısmen zarar verildiğini söyleyen Karul, “Sezon sonuna geldik. Burada daha önceki yapılara benzer bir özel yapı, kamusal yapı ortaya çıkarttık. Bu kamusal yapının içerisindeki heykeller, taş tabaklar vesaire, dağılımı bu binanın diğerleri gibi bilinçli olarak gömüldüğünü bize gösteriyor. Gömülmeden önce de kısmen tahrip edildiğini anlıyoruz. Dolaysıyla bu gömülme işlemi arkeologların o buluntuları özgün konumlarında bulma fırsatı veriyor. Bu eserlerden bir tanesi bir insan heykeli. Yaklaşık 2 metre 30 santimetre boyutunda ama tam ayak kısmını açmış değiliz. Dolayısıyla biraz daha uzun olabilir.
Heykel oturur pozisyonda ve oran olarak bir insan boyutundan biraz daha büyük. Ön yüzde kaburgaları gözüküyor. Yan cephesinde de ellerinin kabartmayla biçimlendirildiğini görüyoruz. Elleri ön tarafa, belinin altından fallusunu tutar şekilde betimlenmiş. Bunun hemen yanında bir akbaba heykeli duvarın içerisine yerleştirilmiş. Yanında da taş tabaklar konumlandırılmış. Dolayısıyla bu buluntu grubu yapının bu kesiminin geri kalandan farklı bir anlam ifade ettiğini gösteriyor ama kazıları henüz yeni bitiriyoruz bu alanda.
Heykelin bilinçli olarak kırıldığını görüyoruz ki bu diğer, daha önceki buluntularımızda da söz konusu. Kırma işlemi heykel ayaktayken gerçekleştirildiğinden dolayı bu parçalar alanın farklı yerlerine dağılmış olabiliyor. Kazı sırasında biz alan içerisinden çıkan bütün taşları bir yerde biriktiriyoruz ve şimdi yavaş yavaş bu parçaları buldukça heykelin tümlenmesini gerçekleştireceğiz ama sonuçta burada yaklaşık 20 metre çapında bir binanın olduğunu, bu binanın içerisinin insan ve hayvan heykelleriyle donatılı olduğunu gördük.
Yine bu binanın etrafında da dörtken planlı çok sayıda odanın yerleştirildiğini açığa çıkarttık. Nihai tabloyu gelecek yıl yapacağımız çalışmalarda daha net göreceğiz” diye konuştu.
Öte yandan bu sezon sona yaklaşılan kazı çalışmalarındaki hassasiyet de dikkatlerden kaçmadı. Uzman ekip gözetiminde sürdürülen çalışmalar iğne ile kuyu kazar gibi sürdürülüyor.