Sarı Nokta Hastalığı

TAKİP ET

Göz hastalıkları görme kayıpları hepsi aslında yaş ilerledikçe özellikle insanlarda meydana gelen sorunlardır.

Sarı Nokta Hastalığı

Göz hastalıkları görme kayıpları hepsi aslında yaş ilerledikçe özellikle insanlarda meydana gelen sorunlardır. Gözün makula kısmında meydana gelen sarı nokta hastalığı da yine ilerleyen yaşlarda ortaya çıkan bir tür görme kaybı sorunudur.

Sarı Nokta Hastalığı Nedir?

Gözde bulunan retinadan kaynaklı olan sarı nokta hastalığı makula dediğimiz kısımda meydana gelir. Kişinin detay görme konusunda sorun yaşadığı bu hastalık kaba taslak görmenizi değil ince detayları görmenizi etkiler.

Sarı Nokta Hastalığı Kimlerde Görülür?

Genel de işeri yaşlarda meydana gelen sarı nokta hastalığı tansiyon sorunlarına bağlı olarakta meydana gelebilir. Kalıtsal bir şekilde ailenizden size geçmiş olabilir. Güneş ışınlarına eğer çok maruz kalıyorsanız ondan da kaynaklı bu hastalığa yakalanabilirsiniz. Hipertansiyon en büyük sebebi olup tansiyon hastalarında sıkça görülür.

Sarı Nokta Hastalığının Farklı Tipleri Var mıdır?

Sarı nokta hastalığı 2 türden oluşur. Çok fazla çeşitliliği olmayan hastalığın zaten bir diğer ilk türün bir dalıdır diyebiliriz. Kuru ve yaş diye adlandırılan bu türlerden kuru olanı en çok görülen türüdür.

Sarı Nokta Hastalığında Belirtiler Nelerdir?

Bu rahatsızlığın en belirgin özelliği gördüğünüz şeylerin detayını görememek. Yine bunun yanı sıra bulanık görebilir, silik görebilirsiniz ama en çok sıkıntı çekeceğiniz yer detaylar olacaktır.

Sarı Nokta Hastalığında Hangi Tetkikler Yapılıyor?

Eğer kendinizde böyle bir şeyden şüpheleniyorsanız ve bir sorun olduğunun farkındaysanız hemen doktorunuza başvurmalısınız.  Ardından göz anjiyografisi ve optik koherens tomografi (OKT-göz tomografisi) tetkiki yapılarak tanı kesin olarak koyularak tedaviye başlanır. OKT denilen tetkik bir çok göz hastalığının teşhis edilmesinde önemli bir yer sahibidir.

Katarakt Tedavisi Nedir?

Günümüzde gelişen teknoloji sayesinde artık bir çok ameliyat dikişsiz halledilmektedir. Katarakt ameliyatı da öyle. Kolay bir ameliyat olduğunu söylemek doğru olmaz fakat usta eller tarafından gelişen teknolojiyle yapıldığı taktirde çok iyi işler çıkarılır. Başarı oranı bu türde çok fazladır.

Katarakt Ameliyatı Ne Zaman Gerekir? Kimler Olmalıdır?

Katarakt hastalığına sahip ve görme kaybı ciddi seviyelerde olan kişilere katarakt ameliyatı yapılması şart bir işlemdir. Görme kaybından rahatsız olmayan kişiler bu ameliyatı olmayabilir. Ama az bir görme kaybından dahi rahatsız olan kişiler istediği zaman ameliyatını olabilir.

Katarakt Nasıl oluşur? Belirtileri Nelerdir?

Katarakt rahatsızlığı olan kişiler ışığa karşı çok hassas olurlar ve hem yakını hemde uzağı görmede zorlanırlar. Göz yorgunluğu ve baş ağrıları olur. Bulanık gören bu kişiler genelde yaş sebebiyle veya güneşe çok maruz kalmadan dolayı bu hastalığa yakalanır.

Katarakt Türleri Nelerdir?

Katarakt hastalığının litaratüre geçmiş çeşitleri şunlardır: Bunlar sırasıyla Konjenital katarakt, senil nükleer katarakt, kortikal katarakt, arka subkapsüler katarakt, arka polar katarakt, kortikonükleer katarakt, hipermür katarakt, morganyen katarakt, katarakta nigra. Bunlar katarakt çeşitleridir. Ve hepsinin tedavisi aynıdır.

Makula Deliği Nedir?

Makula deliği gözün arka kısmında merkezi görmeye yarayan makula kısmında meydana gelen bir hastalıktır. Bu hastalık kişide görmede netliği ve detay kaybına yol açar.

Makula Deliği Kimlerde Görülür?

İnsanlar arasında en çok kadınlarda rastlanan makula deliği bir göz hastalığıdır. Erkeklerde genelde görülmeyen bu hastalık yaşlı hanımların neredeyse tamamında görülür.

Makula Deliği Belirtileri Nelerdir?

Makula deliği gördüğümüz yerin tam ortasında bir sorun oluşturur. Gördüğümüz her şeyi bulanık görmeye başlarız. Kişide baş ağrıları oluşur bu bulanıklaşmadan kaynaklı. Netlik azalır çarpık görme başlar. Tüm bunlar makula deliğine işarettir.

Makula Deliğinde Tanı Nasıl Konur?

Göz rahatsızlıklarının çoğunun belirlendiği sistem olan OKT ile tanı koyulur ama öncesinde uygulanan başka tetkiklerde olur. Doktor muayenesinde de az çok rahatsızlık belirlenir. Diğerleri sayesinde kesinleşir.

Makula Deliğinde Tedavi Yöntemleri Nelerdir?

Vitrektomi ameliyatı makula deliğinin tedavisidir. Başka herhangi bir tedavisi yoktur. Vitrektomi ameliyatı sırasında vitreus sıvısı temizlenerek hasta rahatlatılır. Ameliyat sonrası 1 2 hafta kadar kişinin görmesi tam düzelmez bu süre zarfında kişi yüzüstü dinlenmelidir. Daha sonra görme bozukluğu ortadan kalkacaktır.