Yapay Zekâ Gerçekten Zeki mi?
---
2023 yılı yapay zeka sürprizi ile bilgi teknolojisi dünyasını sarstı. Öğrenen ve üreten yapay zeka kavramı, pek çoğumuzun çok hoşuna gitse de bundan hiç memnun olmayanlar da var. Pekiyi yapay zeka gerçekten zeki mi? Gelecekte yapay zeka insanın yerini alabilir mi? Hughugkusu girişimi kurucusu ve başkanı Erdem ERDEM, konu hakkında değerlendirmelerini aktarıyor.
---
“Yapay zeka büyük bir devrimdir.” Diyorsanız, aslında konuya tam olarak hakim değilsiniz demektir. Yapay zeka hiç de yeni bir kavram değil. Öğrenen makineleri uzun zamandır çeşitli şekillerde kullanıyoruz. Teknolojik cihazlardaki en bariz örneği; mobil telefonların T9 isimli tahminli yazma sistemiydi ki, buna benzer yapılar zaten kodlama dünyasının temelinde yer alıyordu.
Biz hughugkusu.com Ar-Ge çalışmaları kapsamında, birçok uzmanla konu üzerinde fikir alışverişinde bulunduk. Ve aslında yekten soruya verilebilecek cevap çok basit;
Yapay zeka, insan benzeri bir zeka içermez.
Zeka nedir?
Zeka, bilinç sahibi canlıların sahip olduğu bir düşünsel yetidir. Beyin işlevleri içerisinde yer alan zeka hakkında bilim insanları, kesin ve çok geniş bilgilere de sahip değil. Yani zekanın nasıl çalıştığını tam olarak biliyoruz demek doğru olmaz. Biz sadece sonuçları hakkında yorum yapabiliyoruz ki, insan davranışlarını etkileyen çok önemli bir diğer etken söz konusudur; duygularımız.
Duyguların nasıl çalıştığına dair ise psikolog ve psikiyatrlar yaygın çalışmalar yapıyor. Peki sonuç var mı?
Kısıtlı…
Yapay zeka ise insani bilişsel yetilerin çok ötesinde, sadece veriye dayanan bir yapıdır. Duygu ve soyut muhakeme bu yapıda söz konusu değildir. Geliştirme işini yalnızca eldeki verilerle yapabilir. CahtGPT gibi sistemlerin sorduğunuz sorulara ürettiği cevaplar da, aslında daha önce internette yayınlanan diğer yazıların, dönüştürülmesi ile ortaya çıkıyor.
Eğer yapay zekanın elinden veri setlerini alırsak, elinde hiçbir geliştirme aracı kalmaz. Kendi kendine interneti tarayarak öğrenmek ise bir yöntem olmakla birlikte, siteler yapay zeka tarayıcılarını engelleyebilir. Sonuç olarak cahil bir yapay zeka ile karşı karşıya kalırız.
Gelişimin önünde engel mi?
Pek çok otorite, büyük bir heyecanla üretken yapay zeka araçlarını över. Metin yazması ve resim yapması yüceltilir. Pekiyi bu insan üzerinde negatif etki oluşturur mu?
Elbette oluşturur. Ödevini yapay zekaya yaptıran öğrenci, öğrenemez. Yapay zekayı tek yazım aracı olarak kullanan gazeteci gelişemez. Resimleri yapay zeka yaparsa, kimse ressam olmak için uğraşmaz. Düşünmeyen ve geliştirmeyen bir toplum, gelecekte keşifleri de yapamaz olduğu yerde sayar.
Sonuç olarak yapay zeka, bir çok elementi ile çok faydalıdır. Ancak insan yetilerinin önüne geçmemeli ve/veya yerlerini almamalıdır. Uluslararası otoriteler de zaten bugünlerde bunun için kanuni düzenlemeler üzerinde çalışıyor. Gelecekte daha mantıklı bir kullanım zeminine ulaşacağımızı düşünüyoruz.