Malların ve yolcuların taşınmasının güvenliği ve sürücünün belirli bir uzmanlığa sahip olması, yolcular ve mal sahipleri için büyük endişe kaynağıdır. Sürücülerin hem yurt içinde hem de yurt dışında yollarda güvenli trafik standartları oluşturabilmeleri için belirli belgelere sahip olmaları gerekmektedir. Sürücü belgeleri (ehliyetler), mesleki sertifikalar, yani SRC sertifikaları ve psiko-teknik raporları yol ve trafik sektörünü daha güvenli hale getirir.
Bu belgelerden birinin eksik olması durumunda cezai işlem uygulanacaktır. Kamyonet, minibüs, otobüs, çekici gibi ticari araçlarla yük ve yolcu taşıyan tüm sürücüler için gerekli olan SRC sertifikası, ulaşım operatörlerini eğitmeyi ve tescil ettirmeyi ve ulaşım sektöründe standartları yükseltmeyi amaçlıyor. SRC belgesi Türkiye'de 2007 yılından itibaren zorunlu olup, tüm karayolu taşıtları sürücüleri ve ticari ehliyet sahipleri için mesleki yeterlilik belgesi olarak uluslararası geçerliliğe sahiptir.
SRC Sertifikalarının Türleri Nelerdir?
SRC sertifikası, taşınan eşyanın cinsine ve seyahat güzergahına göre de değişiklik göstermektedir.
- SRC1: uluslararası yolcu taşımacılığı
- SRC2: yurt içi yolcu taşımacılığı
- SRC3: uluslararası yük taşımacılığı
- SRC4: yurt içi yük taşımacılığı
- SRC5: tehlikeli madde taşımacılığı
SRC Belgesi Nedir?
Kanuna uygun olarak yurt içinde eşya taşıyan ve yolcu taşıyan araçların sürücülerinin SRC belgesine sahip olması zorunludur. Bunun için sürücünün 63 yaşından gün almamış olması ve kullandığı ticari araç tipine uygun sürücü belgesine sahip olması gerekmektedir. Uluslararası geçerli SRC2 sertifikasına sahip sürücüler de SRC sertifikasına sahip sayılır.
SRC Sertifikası Nasıl Alınır?
Kayıt koşulları ve detayları SRC sertifika türlerinden birini alma koşulları nelerdir, nereye ve nasıl başvurulur, güvenli trafik alanı için detaylı olarak inceledik. Ulaştırma Bakanlığı tarafından verilen SRC sertifikasını almak isteyen sürücülerin, SRC sertifikasyon eğitimi için onaylı kurslarda 36 saat yurtiçi taşımacılık eğitimini ve 41 saat uluslararası taşımacılık eğitimini tamamlamaları gerekmektedir. SRC 1234 belgesi için çeşitli kursların sonunda adayların 50 soruluk bir sınavı geçmeleri gerekmektedir.
Uluslararası SRC belgeleri, ulusal belgeleri içerir. SRC3 sertifikasına sahip bir SRC1 sertifikası ile sürüş; SRC2 sertifikasına sahip sürücülerin de SRC sertifikasına sahip olduğu kabul edilir. Tehlikeli maddelerin taşınmasının benzersiz ve kritik durumu nedeniyle, SRC5 sertifikası için SRC3 ve SRC4 belgeleri gereklidir. Sürücünün 25 Şubat 2003 tarihinden önce geçerli bir sürücü belgesi varsa, SRC sertifikası almak için sınava girmesine gerek yoktur.
SRC Belgesi İçin Gerekli Belgeler
- Diploma formu
- Nüfus cüzdanı fotokopisi
- Sürücü Belgesi fotokopisi (Ehliyet)
- Pasaport
- 4 adet vesikalık
Src Belgesi Olmamasının Cezası Nedir?
Ticari araç sürücüsünün yeterliliğini kanıtlayan SRC sertifikası, kamyon, kamyonet, panelvan, minibüs, otobüs, treyler ve daha pek çok araçta uygulanabilmektedir. Malların ticari yollarla taşınması ve malların taşınması için zorunludur. SRC belgesi olmayan araç sürücülerine ve araç sahiplerine cezası verilir. SRC belgesine sahip olmayan sürücülere verilen para cezalarının yanı sıra, ulaşım araçları da sorumlu görevliler tarafından bağlanabiliyor.
SRC belgesi olmayan araçlar sigorta şirketleri tarafından tanınmamaktadır. SRC belgesi olmayan srf0araçların sürücülerinin neden olduğu trafik kazalarında, sigorta hasarları karşılamaz. Sınavsız SRC Başvuruları sınavsız SRC belgesi için 25 Şubat 2003 tarihinden önce kişinin ehliyet sahibi olması gerekmektedir. SRC başvuru sahibinin ehliyet tarihi geçerli ise sigorta şartı olmadan başvurması mümkündür. sürücü belgenizin bir kopyası ve e-devlet şifreniz ile talebinizi yerine getirir. SRC 123 Belgesi için sınavsız muafiyet başvurusu geçerlidir.
Kaynak: https://www.srcbelgesi.com/