Sultan papağanı türleri mutasyona uğrayarak birçok çeşitli üretilmiş kuşlardır. Ev ortamında beslenen evcil hayvanların en çok tercih edilen 2 sırasında gelir. Kuş türleri arasında evde bakılan ilk sırada yer alan muhabbet kuşlarının ardından sultan papağanları da taklit yeteneklerinden dolayı sıklıkla evde bakımına tercih edilen kuşlar arasındadır. Sultan papağanları erkeklerinin ve dişilerinin renkleri birbirinden farklılık gösterir. Erkek sultan papağanlarının alınları boğazları tepelerindeki tüyler sarı renkte olup kulakları ve yanaklarındaki tüyler ise koyu turuncu halka şeklindedir.
Dişi sultan papağanlarında ise bu durum daha açık sarı renkte olur ve kanat altındaki tüyler desenli ve çizgi şeklindedir. Sultan papağanları çok küçük aylarda iken cinsiyetleri tam olarak bilinemeyebilir. 6 aylık olan sultan papağanının renklerinden ötürü cinsiyeti bu aydan itibaren öğrenilir. Sultan papağanı türleri hakkında ayrıntılı bilgi almak için bilgepakize internet sitesini ziyaret edebilirsiniz.
Gri Sultan Papağanı
Sultan papağanı türleri özelinde kırma olarak gerçekleştirilen birbirinden farklı papağan türleri vardır. Bu papağan türleri arasından en çok rağbet edilen sultan papağanı mutasyona uğrayan kuşlar arasındadır. Sultan papağanın çok renklidir. Normal olarak bulunan Sultan papağanı mutasyonları gri tüylerin renklerinin seyrelmesi, yoğunlaşması ve aynı zamanda gri rengin tüylerde doğuştan var olup olmamasına göre ortaya çıkar.
Kırma Olan Diğer Sultan Papağanı Çeşitleri
Orijinal olan sultan papağan türleri farklı cinslerin çiftleştirilmesi ile farklı farklı sultan papağan çeşitleri elde edilmiştir. Bunlardan bir diğeri ise İnci sultan papağanıdır. İnci sultan papağanı mutasyonunu dişilik ya da erkekliğe göredir. Bu mutasyon sayesinde tüylerdeki pigmentin gri tüyleri merkezinden uzaklaştırılır. Bu şekilde tüyler üzerinde nokta nokta benek benek bir desen elde edilir. Bir diğer cins de lutino yani sarı papağan olarak bilinir.
Sultan papağanı türleri ile beraber Lutino yani Sarı sultan papağanlarının tüylerinde menalin yoktur. Bu şekilde geriye sadece turuncu ve sarının tonlarındaki pigmentler kalır. Sarı adının gelmesi de sarı ve turuncunun tonlarından kaynaklı olmasıdır. Sultan papağanın gövdeleri beyaz ve soluk renklidir. Mutasyona uğradığından dolayı gözleri kırmızı renkli gagaları ve ayakları ise pembenin tonlarındadır. Yine lutino yani sarı cins sultan papağanları bir mutasyon türüdür. Beyaz yani albino papağanlar ise yine iki mutasyon türünün çiftleştirilmesinden elde edilir. Beyaz yüz ya da lutino gibi mutasyonların kuş üzerinde bulunmasıyla ortaya çıkar.
Bu papağanların ise pigmentleri yoktur ve menalin eksikliğinden dolayı albino olarak anılmaktadır. Aslına bakılırsa temelde albino bir rahatsızlıktır. Ancak görsel olarak bembeyaz olmasından dolayı kırma olarak üretilir. Tarçın sultan papağanı ise cinsiyete bağlı bir mutasyondur. Gri sultan papağanı gri rengin belirli oranda soldurulması ile ortaya çıkar. Gözleri koyu renk ayakları ve gagaları ise grinin tonları hakimdir. Diğer bir papağan türü de sultan papağanları arasında devetüyü rengi olan sultan papağanıdır. Bu ise çekinik bir mutasyon türü örneğidir. Daha fazla bilgiyi bilgepakize sitesinden elde edebilirsiniz.
Kaynak: https://www.bilgepakize.com/tum-sultan-papagani-turleri-ozellikleri-renkleri-mutasyonlari/