Tekirdağ'ın üç tarafı denizle çevrili Marmaraereğlisi ilçesinde bulunan Perinthos Antik Kenti'nde Trakya'nın en büyük antik tiyatrosu gün yüzüne çıkartılıyor.
Milattan Önce 600'lü yıllara dayanan bir medeniyete ev sahipliği yaptığı bulgusuna ulaşılan Perinthos Antik Kenti'nde, Kültür ve Turizm Bakanlığının desteğiyle Prof. Dr. Zeynep Koçel Erdem başkanlığında Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Arkeoloji Bölümü tarafından kazı çalışmaları devam ediyor. Marmaraereğlisi Kaymakamı Gökhan Gürbüzerol, kazı alanını ziyaret ederek, çalışmalar hakkında bilgi aldı. Prof. Dr. Zeynep Koçel Erdem, "Tiyatro yapısı Trakya'nın en büyük tiyatrosudur. Kazı çalışmaları sahne binasında yürütülmektedir. Yapının topografyaya göre planlandığı ve kayalık bir alandan faydalanarak, kayaların düzeltilmesi ile inşa edildiği anlaşılmıştır. Tiyatro yüzeyinde yaklaşık 5 metrelik bir dolgu tabakası vardır. Eksi 4.5 metre kotunda seyirci oturma sıralarına ve aralarındaki merdivenlere ait parçalara rastlanmıştır. Kazı sırasında elde edilen çok sayıda seramik ve çeşitli yüzey bulgusu yapının Erken Roma Dönemi'nden Geç Antik Dönem'e kadar kullanıldığını göstermektedir. Sahne binası cephesinin süslemelerine ilişkin çok sayıda renkli mermer, renkli duvar, siyasi ve süslemeli alçı kabartma parçası ele geçmiştir" dedi.
Kaymakam Gürbüzerol, ilçe halkı adına çalışmalarından dolayı Prof. Dr. Zeynep Koçel Erdem'e ve tüm kazı ekibine teşekkür etti.
Kültür-Sanat
Yayınlanma: 04 Ağustos 2023 - 17:15
Tekirdağ'ın üç tarafı denizle çevrili Marmaraereğlisi ilçesinde bulunan...
Kültür-Sanat
04 Ağustos 2023 - 17:15
Milattan Önce 600'lü yıllara dayanan bir medeniyete ev sahipliği yaptığı bulgusuna ulaşılan Perinthos Antik Kenti'nde, Kültür ve Turizm Bakanlığının desteğiyle Prof
EDİTÖR
Haberler İHA Haber Ajansı tarafından sağlanmaktadır.
İlginizi Çekebilir
Bizim orda yeriniz var maalesef satamıyoruz ne olacak bu iş bilmiyorum
7-8 yaşındaydım Ereğlinin merkezini kazmaya başladılar. Binbir parça eser çıkarıldı. Hiçbirini eregli halkı görmedi, nerde olduğunu bile bilen yoktur. Şuan 41 yaşındayım eski kazı alanları hala açık harabe şeklinde duruyor. Kazı alanlarina insanların girmesini ziyaret etmesini boşverin bakımsızlıktan uzaktan bakmaları bile imkansız... Şuanda da çocukluğumuzun geçtiği alanları kızıyorlar ve büyük bir alana yine girişler yasaklanmış. Yapılan çalışmaların sonuçlanmasına ömrüm yeter mi bilmem ama buradan da eregli halkına bir fayda çıkmayacağı malum. Çıkarılan eserlerin devlet eliyle saklanması ve ülkemizde kalması ümidiyle çalışmaların bir an önce bitirilerek gerçekten düzgün bir proje yapılması tek temennimizdir.
Vedat bey bahsettiğiniz kazıdan çıkan eserlerin bir bölümü Tekirdağ Arkeoloji Müzesinde sergilenmektedir. Bir bölü ise Marmaraereğlisi Açık Hava Müzesinde sergilenen taş eserlerdir. Şu an yapılan kazı çalışmalarını gidip yerinde ziyaret edebilirsiniz. Halkın gelip bilgi alabilmesi için girişler özellikle yasaklanmadı. Sadece araç trafiğine kapatıldı ki piknik yapanlar vs yüzeyde görünen eserlere zarar vermesin diye. Ayrıca 2021 yılında başlatılan kazıların temel amaçlarından biri de Marmaraereğlisini ülke turizmine kazandıracak değerler oluşturma fikridir. Umarım kazıları yerinde ziyaret edip kazı ekibinden kazı ile ilgili bilgi alma fırsatınız olur. Zira kazı ekibi ziyaretçilerin gelip ilgi alaka göstermesinden çok memnun olurlar.