Hasan Kalyoncu Üniversitesi (HKÜ) Yazılım Öğrenci Topluluğu ve OSB Teknokent öncülüğünde düzenlenen Türkiye'nin ilk Yapay Zeka ve Prompt Mühendisliği Hackathonu: "PROMPT HACKATHON'23" hafta sonunda yoğun bir katılımla gerçekleştirildi. Kesintisiz 48 saat süren maraton, 80 yazılım geliştiricisini bir araya getirdi. Etkinlik, Cuma günü saat 17.00'da yarışmacılara özel bir panel ile başladı ve 14 takımın katılımıyla kesintisiz 48 saat süren bir maraton şeklinde devam ederek, Pazar günü saat 17.00'da sonuçların açıklanması ile sona erdi.
48 saatlik maratonun sonunda ihracat ekosistemine katkı sağlayabilecek yapay zekâ tabanlı yazılımlar geliştirildi. "Yapay Zekâ Kalite Danışmanı" isimli proje kapsamında tıbbi cihaz üreticileri için yapay zekâ tabanlı bir kalite kontrol ve yönetim sistemi geliştirildi. 'KNGL AI TOOL' isimli proje ile reklam maliyetlerini azaltarak ihracatçılara düşük maliyetli ve benzersiz reklam videoları oluşturma fırsatı sunuldu. "EcoVerse" ise taşımacılık sektöründe karbon emisyonlarını azaltmayı hedefleyen sürdürülebilir çözümler sundu. "Rivendell" projesi de ihracat süreçlerinde etkin analizler yapabilen bir diğer yapay zekâ asistanı olarak dikkat çekti.
HKÜ Rektörü Prof. Dr. Türkay Dereli, ödül törenindeki konuşmasında; yapay zekânın doğru ve sorumlu kullanımının altını çizerek, "Türetken yapay zekânın etkin kullanımının işletmelere rekabet üstünlüğü sağlama potansiyeli olduğu aşikâr. Farkındalık oluşturmak için düzenlendiğimiz bu etkinlik dikkatleri üzerinde topladı ve yoğun ilgi gördü. Adı gibi türetken ve üretken bir etkinlik oldu. Yapay zekâ ve prompt mühendisliği gelecekte tüm sektörlerde daha önemli hala gelecek. Gençlerimizin bu aracı etkin olarak kullanabiliyor ve hatta geliştirebiliyor olması çok mühim. OSB Teknokent'e, mentorlarımıza, jüri üyelerimize, paydaşlarımıza ve tüm katılımcılara destekleri için teşekkür ediyoruz" dedi.
Hackathonun birincisi Mertcan Altun tarafından geliştirilen, "İhracat Reklamlarının Yapay Zeka Yardımıyla Kişiselleştirilmesi" projesi oldu. Yapay zeka teknolojilerini kullanarak ihracat reklamlarını kişiselleştirmeyi amaçlayan projede, metin girdisinden görsel ve video içerikleri oluşturularak ihracatçı firmaların hedef pazarlara uygun, dikkat çekici ve etkili reklamlar üretilebilmesi sağlanıyor. Birincilik ödülünü Rektör Prof. Dr. Türkay Dereli'nin elinden alan HKÜ İletişim Fakültesi öğrencisi Mertcan Altun, türetken yapay zekânın engelleri aşmadaki rolüne dair güçlü mesajlar vererek; "Finali 3 Aralık Dünya Engelliler Gününe isabet eden böylesine önemli bir etkinlikte fiziksel engelli bir öğrenci olarak bu ödülü almaktan çok mutluyum. Türetken yapay zekâ teknolojilerinin, toplumsal engellerin nasıl aşılabileceği konusunda hepimize yardımcı olabileceğine inanıyorum" şeklinde konuştu.
İhracat temalı çözümler ve uzman panelistler
Etkinliğin teması "ihracat/Export" olarak belirlendi. Etkinliğin başlangıcında alanında uzman panelistler OSB Teknokent Müdürü Ekrem Tekin'in moderatörlüğünde ihracat süreçleri hakkında bilgi ve deneyimlerini yazılım geliştirici yarışmacılar ile paylaştılar. Hackathon'a katılan yazılım geliştiriciler bu bilgiler ışığı altında Türetken Yapay Zekâ (Generative AI) tabanlı çözümler üretmek ve ihracat süreçlerini iyileştirmek için yarıştı. Uğur Kocamaz (OSB Teknokent), İpek Yardım (OSB Teknokent), Ahmet Vural (Çağan Tech), Uğur Doğan (Fikir Yazılım) ve Murat Anlaş (Syskod Yazılım) mentor olarak etkinliği zenginleştirdi. Ayrıca, Ali İslam (Arkeolog Mühendis), Burhan İnal (Novabem Teknoloji), Hatice Kübra Kılınç (Asil Group) ve Metehan Gültekin (Merkez Yazılım) katılımcılara yarışma boyunca rehberlik yaptı ve destek sağladı. Projeleri titizlikle yönlendiren jüri üyeleri ve mentorların katkıları, etkinliğin hem öğretici hem de rekabetçi bir deneyim olmasını sağlayarak, hackathonun eğitim ve rekabet standartlarını yükseltti. Şahinbey Belediyesi, Thebluered Dijital Dönüşüm, Ticari ve Sosyal Girişimler Akademisi ve Varil Çorba etkinlik paydaşları arasında yer aldı.
Yapay zekanın türeticilik ve iletişim alanlarındaki potansiyelini de gözler önüne sermek için, etkinliğin logosu, görselleri ve bu haber bülteni metni yapay zeka araçları tarafından hazırlandı veya hazırlanmasında destek alındı.
Eğitim
Yayınlanma: 04 Aralık 2023 - 12:49
Güncelleme: 04 Aralık 2023 - 13:01
Türkiye'nin ilk "Yapay zeka ve prompt mühendisliği" etkinliği gerçekleştirildi!
Eğitim
04 Aralık 2023 - 12:49
Güncelleme: 04 Aralık 2023 - 13:01
Hasan Kalyoncu Üniversitesi (HKÜ) Yazılım Öğrenci Topluluğu ve OSB Teknokent öncülüğünde düzenlenen Türkiye'nin ilk Yapay Zeka ve Prompt Mühendisliği Hackathonu: "PROMPT HACKATHON'23" hafta sonunda yoğun bir katılımla gerçekleştirildi. Kesintisiz 48 saat süren maraton, 80 yazılım geliştiricisini bir araya getirdi. Etkinlik, Cuma günü saat 17.00'da yarışmacılara özel bir panel ile başladı ve 14 takımın katılımıyla kesintisiz 48 saat süren bir
EDİTÖR
Haberler İHA Haber Ajansı tarafından sağlanmaktadır.
İlginizi Çekebilir